Cu toate că România are capacitatea de a rambursa împrumutul de la FMI, există riscul ca alegerile prezidenţiale să îngreuneze implementarea programului negociat, cred reprezentanţii Fondului:
"În timp ce preşedintele, premierul şi ambele partide din coaliţie au semnat programul pe care se bazează Fondul, alegerile prezidenţiale din octombrie ar putea tensiona relaţiile în cadrul alianţei şi, în ultimă instanţă, să submineze implementarea efectivă a programului. Dacă ajustarea este incompletă, dezechilbre fiscale mai mari ar putea provoca ieşiri de capital şi riscuri asociate capacităţii României de a rambursa împrumutul.
Practic, România s-a angajat să nu depăşească un deficit bugetar de 4,6% din PIB anul acesta, în condiţiile în care anul trecut valoarea acestuia a fost de 5,3%. Totuşi, în orice an electoral există presiuni suplimentare asupra bugetului de stat., ceea ce pune sub semnul întrebării respectarea obiectivului asumat.
"Chiar dacă până acum ne-am încadrat în ţintele trimestriale de deficit, există riscul de a nu le putea respecta până la finalul anului, din cauza unei alocări care nu este una din cele mai bune", spune consultantul de investiţii Bogdan Baltazar. Şi asta cu atât mai mult cu cât ţinţele de deficit negociate pentru primele două trimestre sunt mai mari, iar cele din ultima jumătate a anului sunt mai scăzute.