Consumul global de ţiţei din acest an va fi mai mare decât se estimase iniţial, se arată într-un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE).
Potrivit documentului, consumul de ţiţei va scădea cu 2,9% în acest an, comparativ cu anul trecut, până la 83,3 milioane de barili pe zi.
Instituţia estimase, iniţial, un declin al cererii de 3%, reprezentând cel mai mare recul al pieţei din 1981 până în prezent.
Modificarea în sus a estimărilor se poate adăuga semnelor că a trecut ce a fost mai greu din criza economică, comentează BBC. "Această rectificare nu înseamnă neapărat o revenire a economiei globale, dar poate arăta că am depăşit momentul critic", spun, la rândul lor, specialiştii AIE.
Raportul vine în contexul în care preţul petrolului a depăşit 72 de dolari pe baril, apropiindu-se de maximul ultimelor opt luni.
Ţiţeiul american a avut un avans de 1,4%, ajungând la cotaţia de 72,05 dolari pe baril, înainte de a scădea uşor. La Londra, petrolul Brent a atins 71,32 de dolari pe baril, în urcare cu 0,7%.
Preţurile actuale sunt mai mult decât duble faţă de cotaţiile valabile la începutul acestui an. În decembrie 2008, barilul înregistra un nivel de 32 de dolari, în scădere vertiginoasă de la recordul istoric de 147 de dolari, din iulie anul trecut.
Fluctuaţiile masive de pe această piaţă continuă să determine modificări repetate în previziunile instituţiilor de profil, în perioade foarte scurte de timp.
De exemplu, la începutul acestei săptămâni, Departamentul American pentru Energie estima un preţ mediu al petrolului de 67 de dolari pe baril în a doua jumătate a acestui an. În urmă cu o lună, Departamentul anunţase o medie de 55 de dolari pe baril pentru acelaşi interval.