„Daca alte tari din regiune au atins cel mai jos punct al crizei, Romania cred ca mai are ceva vreme de suferit pana
sa-si revina. (...) Trebuie imbunatatite eficienta si eficacitatea Guvernului, care ar trebui sa nu mai fie focusat pe propriile nevoi. Vedem ceva imbunatatiri la nivel de politici publice, dar mai sunt inca multe de facut", a spus de Ruiter la o intalnire a investitorilor olandezi.
Pieter Wessel, partener specializat in taxe al Deloitte Balcani, care a venit in Romania acum trei luni, spune ca a gasit aici „o tara grozava, cu mult potential", dar ca pe oricine lasi sa vorbeasca de situatia economica de aici are critici de adus la adresa Guvernului. „Si pe oricine intrebi ce s-a facut cu infrastructura din Romania in ultimii 7 ani spune «mai nimic». Trebuie sa gaseasca un model mult mai eficient de a guverna", spune Wessel. Partenerul Deloitte a aratat ca intarzierile statului la rambursarea TVA-ului au facut multe victime in randul companiilor, fiind vorba de sume de „milioane, daca nu chiar miliarde de euro", blocate de mai bine de 6-12 luni. In urma cu trei sau patru ani, rambursarile de TVA in Romania se faceau intr-un termen de 2-3 luni.
„Am intalnit multe cazuri in care mi s-a spus: «nu dam in judecata ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala - n.r.) pentru ca vom deveni dusmanii statului si ne va pedepsi de cate ori va avea ocazia». Daca acceptam o astfel de situatie, lucrurile nu se vor schimba, nu se vor imbunatati. Nu ar trebui sa ramanem sufocati de reglementari „, a spus Wessel.
Pentru o investitie de 100 mil. euro, un dezvoltator imobiliar asteapta de la stat timp de 18 luni taxa pe valoarea adaugata aferenta, de 19%, adica cele 19 mil. euro, potrivit lui Edwin Warmerdam, directorul financiar al unuia dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari, Avrig 35, controlat de omul de afaceri Alexander Hergan.