Unu din patru adulţi acuză, cel puţin o dată pe an, dureri abdominale de diverse cauze, potrivit unui studiu publicat recent la Los Angeles. Printre cele mai frecvente cauze care conduc la apariţia durerilor abdominale sau a crampelor se numără mâncărurile condimentate şi dezechilibrele hormonale. „Intoleranţa la anumite mâncăruri - cele condimentate sau foarte grase, unele lactate pot genera sau agrava crampele abdominale. Abuzul de alcool, tutun şi cafea sunt, de asemenea, responsabile de durerile abdominale. Stresul, o viaţă dezordonată sau presiunile de la serviciu şi de acasă pot provoca şi ele crize, dureri abdominale sau stări de disconfort. La fel, dezechilibrele hormonale care se produc în timpul menstrelor pot fi însoţite de tulburări digestive”, afirmă Dan Wanya, Brand Manager al unei companii farmaceutice. Studiile indică faptul că femeile sunt afectate într-o proporţie mai mare decât bărbaţii, respectiv 31% faţă de 22%, iar primele simptome apar, de obicei, între 27 şi 31 de ani.
Disfuncţiile abdominale, care se manifestă prin crampe, dureri şi disconfort abdominal, pot fi însoţite, adesea, şi de alte simptome digestive precum - greaţă, vărsături, constipaţie sau balonare.
Specialiştii explică faptul că, în timpul digestiei normale, muşchii netezi din peretele abdomenului au contracţii ritmice, ca o succesiune de valuri – proces cunoscut sub numele de peristaltism. Această acţiune, care face ca mâncarea să se deplaseze pe tractul digestiv, nu este în mod normal suficient de puternică pentru a fi simţită. Totuşi, anumite alimente, stresul şi emoţiile pot afecta contracţiile care în mod normal sunt uşoare, provocând crampe şi spasme musculare. Pentru tratarea acestei afecţiuni, doctorii recomandă medicamente antispastice sau, în cazuri mai serioase, controlul medical. (M.N.)
Unu din patru adulţi acuză, cel puţin o dată pe an, dureri abd