Semnal FP România online. Sistemul american de acordare a vizelor pentru muncitorii străini cu înalte calificări s-a înăsprit şi cere acum angajatorilor să garanteze că angajarea acestora nu va duce la concedierea americanilor care lucrează în domeniile respective. Mai mult, Congresul american a interzis companiilor şi băncilor care primesc fonduri din Troubled Asset Relief Program (Tarp) să angajeze muncitori străini.
Fluxul softiştilor indieni către SUA este deja afectat de stricteţea noilor reguli şi de faptul că marile companii puternic lovite de recesiune nu mai angajază şi nu mai facilitează obţinerea vizelor de tip H1B, arată BBC .
Cerere scăzută
Pentru anul acesta Serviciul pentru Cetăţenie şi imigraţie al SUA (USCIS) a stabilit o limită de 65.000 de vize. În opt săptămâni au fost primite doar 45.000 de cereri de viză - de obicei limita aplicaţiilor admise era atins într-o săptămână.
În anii trecuţi, peste 60% din vizele pentru muncitori străini cu înalte calificări au fost acordate unor profesionişti din India. „Acum profesioniştii indieni se tem să vină în SUA pentru că aud atâtea veşti proaste despre economie şi concedieri”, explică avocata de origine indiană Prashanti Reddy.
Pe lângă multitudinea de documente pe care aplicanţii pentru vizele H1B trebuie să le prezinte USCIS şi costul ridicat, de aproximativ 5.000 de dolari pentru o viză, muncitorii străini întâmpină acum greutăţi suplimentare în prelungirea acestor vize sau în obţinerea cărţilor verzi.
Pentru detalii şi subiecte adiacente, consultaţi şi:
WSJ.com: Work-Visa Numbers Get Squishy - and Get Played
With the filing period for employers beginning April 1, immigration advocates argue that granting more H-1B visas to foreign nationals creates jobs for Americans. Cr