Intotdeauna s-a spus ca barbatii sunt cei mai buni bucatari. Si acest lucru poate fi dovedit si de faptul ca "chef"-ii mai marilor restaurante sunt barbati.
Insa exista si exceptii, cu atat mai notabile cu cat au ajuns in Forbes. Femei care au creat, lansat si apoi crescut marci de succes intr-o lume a barbatilor.
Spre deosebire de Lidia Bastianich sau Cat Cora, care au renuntat la afacerile lor cu restaurante pentru emisiuni televizate, exista femei care au succes in aceasta afacere si fara sa apara in reviste sau la televiziune.
La Institutul Culinar din America, faimoasa scoala americana de bucatareala, numarul femeilor care se inscriu s-a dublat in ultimii 20 de ani, de la 21 la suta in 1980 la 41 la suta in 2007.
Aproape 40 la suta dintre vedetele care apar la televizor, ca gazde ale unor emisiuni culinare, sunt femei. Cu toate acestea, un recent studiu publicat de revista Starchefs demonstreaza ca femeile detin numai 22 la suta din afacerile cu restaurante, numai 15 la suta dintre bucatarii-sef sunt femei.
Insa reprezentarea feminina este mai puternica in domeniul patiseriei, 39 la suta dintre patiserii sef fiind de sex feminin. Exista si o explicatie a acestui lucru. Spre deosebire de slujba de bucatar-sef, cea de patiser-sef nu implica o activitate atat de laborioasa si, drept urmare, este considerata mai flexibila din punct de vedere al programului de lucru.
"Femeia-minune la cratita"
Daca ar exista un top al bucatarilor-sef femei, Traci Des Jardins (foto) ar putea ocupa un loc fruntas. A inceput cu restaurantul "Jardiniere" din San Francisco in 1997, un local descris de "San Francisco Chronicle" ca fiind "stralucitor, chic si urban in acelasi timp".
Acum, mini-imperiul "femeii-minune de la cratita" cuprinde Mijita (restaurant mexican), Acme Chophouse (parte a grup