Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care şi-a asigurat cadrul legal de a bloca orice act normativ adoptat de parlament. Guvernul Boc şi-a „inventat” paravanul legal pentru a ocoli parlamentul şi a legifera, la nevoie, în locul său. Sursa: MediafaxSursa: Emil Boc
1 /.
Printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată săptămâna trecută şi publicată în Monitorul Oficial marţi, executivul decretează că „după adoptarea lor, în situaţii temeinic justificate, actele normative pot fi completate sau, după caz, abrogate şi înainte de data intrării lor în vigoare”. Practic, în acest fel guvernul poate bloca orice lege adoptată de parlament sau o poate modifica în forma în care este agreată la Palatul Victoria.
Mai mult, contrar recomandărilor Uniunii Europene, aceeaşi ordonanţă conţine prevederi care scutesc executivul de probleme în momentul în care doreşte să adopte rapid o lege folosind procedura asumării răspunderii.
Astfel, s-a eliminat obligativitatea ca proiectele să fie însoţite de studiile de impact, în care se prezintă implicaţiile unui act normativ din punct de vedere social şi economic.
Această prevedere are aplicabilitate interesată în cazul adoptării Codurilor Penal şi Civil prin asumarea răspunderii, în condiţiile în care societatea civilă a invocat tocmai lipsa acestor studii de impact.
Critici din toate părţile
De altfel, reprezentanţii societăţii civile au criticat vehement ieri adoptarea acestei ordonanţe susţinând că guver nul modifică practic raporturile de putere în stat, substituindu-se parlamentului şi creându-şi suportul pentru a legifera în interesul clientelar.
„Este o situaţie aberantă, care dă drumul legislaţiei servite. Guvernul poate modifica ce nu-i convine, dacă sunt deranjate nişte grupuri de interese”, susţine Victor Alistar, directorul Transparenc