În lipsa informațiilor corecte din partea personalului din farmacie, bolnavul poate avea reacții adverse la medicamente. Dacă un medic cunoaşte 100 de medicamente, farmacistul trebuie să le cunoască pe toate. Cu toate acestea, nu are dreptul să le recomande decât pe cele care se eliberează fără reţetă. În momentul de faţă, în România există aproximativ 13.500 de farmacişti. Un număr acceptabil, ţinând cont de faptul că în urmă cu 15 ani erau doar 7.000 în toată ţara, subliniază specialiştii. Cu toate acestea, în farmaciile din spitale, adică acolo unde este cea mai mare nevoie de ei, numărul farmaciştilor este mult prea mic.
„Farmacistul din spital are un rol foarte important. El trebuie să urmărească toate tratamentele de care beneficiază un pacient şi să semnaleze atunci când ia mai multe medicamente care ar putea interacţiona între ele“, menţionează profesor doctor Dumitru Lupuleasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.
Nici în unele farmacii private situaţia nu este mai bună, deoarece fiecare farmacie ar trebui să aibă în orice moment al zilei un farmacist principal. Acest lucru nu se întâmplă în unele farmacii din oraşele mici sau din comune, unde lucrează un singur specialist principal în mai multe locuri.
Trebuie să cunoască toate efectele adverse
Cei care au cel mai mult de suferit din cauza acestor probleme sunt bolnavii, deoarece ei ar trebui să găsească în farmacist un reprezentant al tuturor medicamentelor, imparţial în ceea ce priveşte firma producătoare. În timp ce un medic specialist cunoaşte în jur de 100 de medicamente, farmacistul trebuie să le cunoască pe toate.
„De regulă, atunci când bolnavul merge la un specialist, acesta îi prescrie un medicament pentru boala pe care o depistează. Însă este posibil ca pacientul respectiv să mai sufere şi de alte boli şi să ia