„Daca vrei sa oferi credite pentru a ajuta economia, atunci dobanzile nominale ar trebui sa fie sub 10%. Cu o dobanda de sub 10% s-ar putea vedea un efect asupra cererii de credite", a spus Gelin.
El a aratat ca Banca Nationala deja a inceput sa reduca rata dobanzii de politica monetara, insa a mentionat ca acest lucru trebuie facut in mod progresiv.
„Banca Nationala ar trebui sa accelereze reducerea dobanzii de politica monetara", a spus presedintele BRD argumentand ca moneda nationala este stabila in acest moment, iar ultimele date referitoare la inflatie sunt favorabile.
El a admis ca, desi dobanzile sunt mari, in special la lei, problema creditarii nu consta in oferta, ci in cererea de bani, foarte multa lume preferand sa economiseasca.
„Dobanzile in lei au fost intotdeauna mari, din cauza constrangerilor de politica monetara, ceea ce reprezinta o mare problema pentru noi, deoarece preferam sa acordam credite in lei."
De la inceputul anului, BNR a redus de doua ori rata dobanzii de politica monetara, de la 10,25% in decembrie 2008 la 9,5% pe an, aplicata de la 7 mai.
Pe de alta parte, Gelin afirma ca valoarea creditelor reinnoite si restructurate de BRD-Groupe Societe Generale se ridica la „mai multe" sute de milioane de euro, aceste operatiuni reprezentand, in prezent, principala activitate a bancii.
BRD este a doua banca din sistem, dupa BCR, in functie de valoarea activelor.
„Reinnoim si restructuram credite. Aceasta este principala activitate a bancii in prezent, iar valoarea se ridica la cateva sute de milioane de euro."
In ceea ce priveste creditarea, oficialul BRD a punctat ca desi trendul este in usoara crestere in ultimele luni, raportul intre imprumuturile noi acordate in prima parte a anului comparativ cu aceeasi perioada din 2008, este de unu la trei.
„Ultima saptamana din mai a fost buna pentru c