Temperaturile ridicate, care au trecut de 30 de grade Celsius în ultimele zile, au creat probleme de sănătate chiar şi persoanelor care nu au afecţiuni serioase. Angajaţii Serviciului de Ambulanţă Dâmboviţa s-au confruntat, în ultimele 24 de ore, cu un număr aproape dublu de solicitări. Medicii au intervenit în 140 de cazuri, comparativ cu ziua de luni, când au fost puţin peste 90 de solicitări. Numai ieri, au fost înregistrate 17 persoane care au leşinat din cauza căldurii.
Aproape 20 de persoane cu lipotimii
De asemenea, luni şi marţi au fost înregistrate şase persoane care au căzut în stradă şi 11 lipotimii, iar ieri angajaţii de pe Ambulanţă au ajutat 17 persoane care au suferit lipotimii. S-au înregistrat şi pusee hipertensive, insuficienţe respiratorii, dar şi accidente vasculare cerebrale (AVC).
“Pe măsură ce canicula se instalează, s-au înmulţit cazurile de lipotimii. Căldura duce la decompensarea unor afecţiuni de bază, cum ar fi boli cardiace, respiratorii, neurologice. Necazul este că şi persoanele tinere, care nu suferă de vreo boală, cad în stradă, răpuse de căldură”, a declarat, pentru “Adevărul de Seară”, directorul Serviciului de Ambulanţă Dâmboviţa, Denis Vişoiu.
Se recomandă haine lejere
Medicii recomandă ca, în zilele călduroase, să purtăm haine lejere, din fibre naturale, deschise la culoare. De asemenea, trebuie să ne acoperim capul cu pălării, să ne ferim ochii de soare cu ochelari de calitate.
Trebuie să evităm deplasările la orele prânzului, între 11.00 şi 16.00, să ne hidratăm corect, cel puţin doi litri de apă sau ceai neîndulcit, să evităm alcoolul şi cofeina. Putem apela la duşuri călduţe. Pentru a ne răcori, să alegem locuri umbroase. În plus, persoanele care au boli cronice nu trebuie să uite să-şi ia medicamentele.
“Ştiu ce trebuie să f