* ieri, cursanţii Colegiului Naţional de Informaţii au participat la o dezbatere pe tema importanţei geostrategice a regiunii danubiano-pontice * discuţiile au fost găzduite de sala de conferinţe a hotelului "Traian"
Sala de conferinţe a hotelului "Traian" a găzduit, ieri, sub egida Colegiului Naţional de Informaţii, o dezbatere la care au luat parte reprezentanţi ai serviciilor româneşti de informaţii şi şefi ai unor instituţii locale din zona legislativă şi de apărare, cum ar fi Tribunalul, Parchetul, Poliţia de Frontieră sau Garnizoana. Au fost abordate două teme majore: "Dinamica factorilor de risc în zona extinsă danubiano-pontică" şi "Rolul serviciilor de intelligence în securizarea regiunii extinse a Mării Negre". Prezidată de prof. univ. dr. Gheorghe Toma, directorul Colegiului Naţional de Informaţii, dezbaterea a fost, de fapt, un exerciţiu propus unui număr de 24 de cursanţi ai colegiului respectiv. Printre aceştia se aflau ofiţeri ai Serviciului Român de Informaţii sau ai Serviciului de Pază şi Protecţie, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile sau ai mediului politic, cum ar fi Neculai Onţanu, primarul sectorului 2 al capitalei. În prelegerile lor, cursanţii s-au referit în principal la importanţa geostrategică a Mării Negre şi la necesitatea abordării unor strategii economice şi militare coerente, de către statele din regiunea pontică . "Fie statele din această zonă vor fi capabile să-şi armonizeze interesele (...), fie acest areal va fi unul măcinat continuu de orgolii şi contradicţii, cu consecinţele corespunzătoare", s-a atras atenţia într-una din prezentările susţinute de cursanţi.
"Am ţinut să avem un curs deschis şi aici, în Brăila, după ce s-au organizat discuţii similare şi în Constanţa şi Tulcea. Brăila este, de asemenea, un oraş aflat în zona de interes a Mării Negre, prin deschiderea pe care i-o oferă fluviul Dunărea",