Firmele de pe piata de profil evita sa faca publice veniturile obtinute in prima parte a anului, iar unii jucatori nu dau cifre nici macar din 2008. Singurele firme de consultanta care au facut publice datele din T1 2009 arata ca regresul poate depasi 50% in acest an.
„Fiecare scade in functie de cat a crescut in trecut. Cresterile erau provocate de situatii speciale, iar anul acesta putem spune ca este tot o situatie speciala, in care scaderile vor fi dramatice", spune Bogdan Georgescu, managing partner al firmei de consultanta imobiliara Colliers International, liderul pietei de profil tinand cont de veniturile obtinute in ultimii trei ani.
Regresul pietei s-a resimtit la Colliers inca de anul trecut, cand veniturile au scazut de la 21,2 milioane de euro la 17,6 mil. euro. Principalul competitor - CB Richard Ellis Eurisko - nu a facut nici pana la ora actuala publice veniturile incasate in 2008, motivand prin faptul ca regulamentele companiei internationale CB Richard Ellis, din care fosta firma locala Eurisko face acum parte, nu permit publicarea rezultatelor pe o piata anume, ci doar la nivel global.
Alti doi jucatori de top 5 in piata de consultanta - DTZ Echinox si Cushman & Wakefield - au continuat sa inregistreze cresteri in 2008, dar nu au dorit sa precizeze veniturile din prima parte a anului.
Astfel, DTZ a inregistrat o crestere a veniturilor de 33% in 2008, pana la nivelul de 5,6 milioane de euro, in timp ce Cushman a inregistrat un rezultat extrem de apropiat - 5,57 milioane de euro - in crestere cu 21%.
„Consultantii fac bani cat timp se fac tranzactii. In prima parte a anului piata a fost blocata, astfel ca si veniturile au scazut", trage o concluzie logica directorul de la Colliers.
Si subsidiara locala a grupului francez BNP Paribas Real Estate a inregistrat o scadere a veniturilor inca d