Soferii cu multe accidente rutiere la activ ar putea plati de anul viitor chiar si cu 60% mai mult pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), odata cu intrarea in vigoare a sistemului bonus-malus, in timp ce soferii prudenti vor cumpara polite cu pana la 40% mai ieftine.
De la 1 ianuarie 2010, adica peste sase luni, ar trebui sa intre in vigoare sistemul bonus-malus la asigurarile de tip RCA, care presupune penalizarea soferilor care cauzeaza accidente prin majorarea primei (malus) si acordarea unei reduceri soferilor fara daune intr-o anumita perioada de timp (bonus).
"Malusul se va stabili in functie de numarul de accidente cauzate de un sofer si cred ca va responsabiliza participantii la trafic. Practica vestica arata ca pentru cei care provoaca accidente scumpirea merge pana la 60% fata de pretul de baza al RCA, iar reducerea pentru cei fara accidente este de pana la 40%", explica Gheorghe Grad, directorul general al brokerului de asigurari SRBA.
In prezent, asigurarea RCA valabila un an pentru o masina cu o capacitate a motorului de 1,4 litri costa aproximativ 500 de lei pentru persoane fizice. O majorare de 60% ar duce pretul la 800 de lei pe an, in timp ce o reducere cu 40% ar cobori tariful la 300 de lei. Astfel, diferenta dintre cel mai mic si cel mai mare pret ar fi de la simplu la aproape triplu. "In Germania, de exemplu, se poate ajunge la o diferenta de zece ori intre primele de asigurare, adica de la 200 de euro pentru soferii fara daune la 2.000 de euro pentru cei cu multe daune.
In Romania nu au fost stabilite inca procentele de scumpire, acestea trebuie sa fie subiectul unui acord intre asiguratori, astfel incat sa fie aplicate unitar", afirma Catalin Stroe, directorul de vanzari si marketing al Asirom, una dintre cele mai mari companii din piata asigurarilor auto. Conditiile de aplicare a sistemului bonus