Sindicaliştii din învăţământ au precizat că reprezentanţii Ministerului Muncii au fost de acord, astăzi, cu formula de plată a angajaţilor din învăţământ, calculată de Ministerul Educaţiei şi inclusă în grilele de salarii propuse de ministerele implicate în elaborarea Legii salarizării unice. „ Modificările au fost foarte mici, cea mai însemnată fiind în cazul profesorilor universitari, care nu vor primi de 13 ori salariul minim pe economie, ci de 12,6 ori. La conferenţiari, coeficientul de multiplicare a scăzut de la 10 la 9,90. În rest, la preuniversitar, grila este neschimbată ”, a precizat vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, prezent la negocierile desfăşurate la sediul Ministerului Muncii, relatează NewsIn.
Cadrele didactice vor avea lefuri cuprinse între de 2,9 ori salariul minim brut (educatorii şi învăţătorii debutanţi) la de 9,15 ori salariul minim brut (profesorii cu peste 40 de ani vechime şi gradul didactic I), potrivit grilei negociate cu sindicaliştii din învăţământ la nivelul Ministerului Educaţiei şi acceptate, astăzi, la Ministerul Muncii. " În plus, vom stabili şi acordarea unor sporuri de performanţă, care se vor ridica la până la 20% din salariu ”, a precizat Simion Hăncescu.
Grila de salarizare, discutată săptămâna trecută la Ministerul Educaţiei, propune creşteri de aproape 300% pentru educatorii, învăţătorii şi profesorii debutanţi. Astfel, dacă în prezent salariile debutanţilor sunt de 900 de lei brut la educatori şi de 1.100 de lei brut la profesori, prin noua grilă se ajunge la 2.600 de lei, respectiv 3.300 lei.
„ Dacă se păstrează acelaşi sistem de impozitare şi în 2012, când ar fi data limită pe care a promis-o guvernul pentru intrarea în vigoare a Legii salarizării unice, educatorii şi învăţătorii debutanţi fără studii superioare de lungă dur