Uitucii sunt taxaţi de Biblioteca Judeţeană I.N. Roman. Nereturnarea la timp sau deloc a volumelor împrumutate este o meteahnă veche a cititorilor de la bibliotecă. hiar dacă majoritatea celor care lecturează bunurile bibliotecii ştiu care este termenul de restituire al unui document, cei care împrumută ajung să păstreze documentul luni, ani sau chiar definitiv. Motivele pentru care cititorii uită să mai treacă pe la bibliotecă sunt de cele mai multe ori neglijenţa, dar şi plecarea peste hotare. În ceea ce priveşte cărţile deteriorate, pentru acestea se plăteşte o taxă de 13,5 lei pentru recondiţionare. Din păcate, nu există nicio modalitatea de a-i urmări dacă s-au mutat din oraş.
„Nobila casă“ a dispărut
„Nobila casă“ de James Clavell este doar unul dintre exemplarele care lipseşte de pe rafturile bibliotecii. Până de curând şi „Codul lui Da Vinci“ a lipsit, însă a fost recuperat. La autorii români, elevii sunt cei mai răi. „Elevii sunt cei care întârzie mereu, studenţii sunt mult mai conştiincioşi“, a declarat bibliotecara Monica Orbocea.
Americanii, cititori fideli
Cititorii fideli ai secţiei de împrumut sunt pensionarii, elevii şi studenţii, care îşi caută cărţi de specialitate sau ce li se cere la şcoală. „Persoanele de vârsta a treia caută în general cărţi de literatură“, a precizat Monica Orbocea. Săptămânal vin la bibliotecă octogenari pasionaţi de lectură, dar şi cetăţeni americani, pentru că fondul de carte al Bibliotecii Britanice se află acum în incinta Bibliotecii Judeţene.
Cum se calculează datoria la bibliotecă
În funcţie de valoarea cărţii şi a inflaţiei, pentru o operă nerestituită se poate plăti foarte mult, aplicându-se un indice de multiplicare cu care se înmulţeşte preţul cărţii pentru a se calcula suma de returnat. Spre exemplu, pentru operele publicate în anul 1980