Cum l-aş putea caracteriza pe maestrul Silvian Scornea (asta dacă m-ar întreba cineva!)? Tânăr, talentat, tot timpul în mişcare şi... foarte modest. Pentru prima oară l-am văzut la Bucharest Food Festival, unde şi-a dat măsura talentului preparând un tornedou gastronomic (reţetă din cartea de bucate a lui Constantin Bacalbaşa "Dictatura gastronomică") în cadrul workshopului organizat de Jurnalul de bucătărie "550 de ani de bucătărie românească, de la bulzul lui Bucur la burgerul lui Bill". L-am reîntâlnit peste o săptămână "La Mircea Măcelarul", ca să stăm ceva mai mult timp de vorbă şi să ne împărtăşească câteva din tainele meseriei pe care o practică.
Începuturi modeste
Discuţia cu Silvian a început firesc. L-am rugat să-mi spună câte ceva despre începuturile lui ca bucătar. Când şi-a descoperit talentul acesta, pe care nu-l au foarte mulţi dintre cei care lucrează în domeniu? "Meseria asta am început-o de foarte tânăr, la 14 ani, când am ajuns dintr-o întâmplare într-un restaurant foarte mare, unde deja era formată o echipă. Am ajuns ca ajutor de bucătar pe perioada vacanţei. Cineva m-a rugat să merg să văd cum e la el la serviciu şi să-l ajut. Am început de la munca de jos, cei care spun că au ajuns direct şefi, aşa o fi, dar la mine n-a fost aşa. La început am făcut de toate: spălam vase, măturam, spălam pe jos - lucruri pe care nu le făceau bucătarii, ci doar un ajutor de bucătar. Abia peste câteva săptămâni am început să fac o salată, apoi o gustare şi, uşor, uşor am descoperit că acest lucru făcea parte din viaţa mea. Parcă mă născusem acolo, iar după 2-3 ani ajunsesem la concluzia că doar asta ştiam să fac. Am descoperit că-mi place şi nu mai puteam să încep altceva."
Maestru al artei culinare
De fiecare dată când stau de vorbă cu un artist în domeniu îl întreb ce şcoală are, deoarece eu cred că cei care prepară asemene