La marcarea unui an de existență, Centrul de Diagnostic Pozitron PET/CT riscă să fie închis.
Peste șase sute de bolnavi de cancer au fost examinați, în primul an de funcționare, la centrul de diagnostic Pozitron PET/CT, din Oradea. Dintre aceștia două sute nu au trebuit să plătească vreun leu, cheltuielile fiind suportate de fundația Pozitron-Diagnostica din Budapesta. În comparație cu alte mijloace de diagnosticare, PET/CT dă un verdict sigur, în proporție de 97%.
Închis în șase săptămâni
La aniversarea unui an de existență, centrul din Oradea riscă să fie închis, din cauza promisiunilor care s-au dovedit a fi deșarte, venite din partea organelor guvernamentale competente - în măsură să includă aceste examinări pe lista celor finanțate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Procedura PET/CT este o metodă de examinare foarte scumpă, astfel încât pentru pacienți investigația reprezintă un efort financiar semnificativ.
Feedback pozitiv
Potrivit celor prezentate în această dimineață de dr. Oreste Straciuc, directorul Centrului Pozitron Oradea, în alte țări unde se aplică această metodă, bolnavii oncologici beneficiază de examinarea PET/CT în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Bihor și ai Casei Județene de Asigurări de Sănătate au explicat că motivele pentru care examinarea PET/CT nu este încă finanțată de către stat țin de minister și că lucrurile sunt blocate, la nivel național. Mircea Nasta, reprezentantul CAS Bihor a spus că nu mai este nevoie de argumente de ordin medical, problema fiind strict financiară. Pe de altă parte, Straciuc a ținut să sublinieze rolul important pe care examinarea l-a avut în viața pacienților și nu numai. „După un an de zile putem afirma că avem un feedback pozitiv de la pacienți. Pe deasupra s-a dezvoltat și cercetarea științifică orădea