Nu putini sunt proaspetii tatici care nu simt nimic pentru copiii lor nou-nascuti si se tem sa recunoasca deschis acest lucru. Psihologii spun insa ca acest lucru nu este neobisnuit si ca fiecare parinte ajunge mai devreme sau mai tarziu sa isi iubeasca copilul.
Cei mai nelinistiti par a fi tatii care au mai multi copii, pe care constatarea ca venirea pe lume a ultimului dintre ei nu mai starneste aceleasi sentimente intense ca in primele cazuri ii pune serios pe ganduri, informeaza ABCnews.
"Este firesc ca un tata sa fie in primele luni de viata mai mult un outsider pentru nou-nascut. Mai importanta in aceasta perioada este legatura cu mama iar rolul principal al tatalui este de a ocroti aceasta relatie", spune Jerrold Shapiro, profesor de psihologie la Universitatea Santa Clara din California.
Opinia sa este impartasita si de specialistul in terapie de familie Leslie Seppinni, care spune ca detasarea resimtita de un proaspat tatic este normala.
"Nu te legi automat de copilul tau, aceasta legatura se creeaza in timp. La fel se intampla ori de cate ori intervine ceva nou in viata noastra, ne trebuie timp pentru a ne acomoda cu noua situatie", spune aceasta.
Atunci, daca este normal, de ce se tem oamenii sa recunoasca deschis acest lucru? "Pentru ca ei considera, in mod gresit, ca este ceva reprobabil. Este un tabu, intr-adevar, dar nu ar trebui sa fie asa", mai spune Sappini.
Psihologii spun ca exista trei tipuri de atitudini printre tati. Unii sunt extrem de curiosi si de interesati de copiii lor inca de cand acestia sunt in burta mamei. Pentru altii, relatia incepe chiar in momentul nasterii, cand isi vad pentru prima oara bebelusul. Dar sunt si tati care incep sa se apropie de copilul lor doar dupa ce acesta a facut deja primii pasi si se poate intelege cu cei din jur.
Poate ca asa