Secţia de Etnografie din cadrul muzeului, dezvăluie vizitatorului, modul de viaţă, simplitatea, bunul gust, dar şi îndeletnicirile ţăranului de odinioară.
Sutele de vizitatori ce trec pragul Muzeului Regiunii Porţile de Fier pe parcursul unei săptămâni, alocă un timp destul de mare, secţiei de Etnografie, încercând parcă să se întoarcă în timp, trăind astfel, pentru câteva momente, într-o gospodărie ţărănească, în urmă cu peste o jumătate de secol.
Şi cum mărturiile arheologice şi izvoarele istorice documentează în Mehedinţi, o intensă şi permanentă locuire din cele mai vechi timpuri, intrarea în expoziţie sec realizează printr-o galerie de porţi monumentale, bogat ornamentate, cu incizii în relief. De mare frumuseţe este poarta „cu şerpi” de la Cerveniţa, ornamentul ei constituindu-se într-un ecou al mitului şarpelui, protector al casei şi gospodăriei. Interiorul locuinţelor ţăraneşti se caracterizează printr-o vădită simplitate în care mobilierul bogat împodobit este pus în valoare de câteva scoarţe frumos colorate.
Interioare de case ţărăneşti
În cadrul acestei secţii sunt prezentate patru interioare specifice zonelor din judeţ. Este vorba de locuinţe din zona montană ce se disting printr-o cameră „curată”, aşa cum doar la Izverna se găsesc. Zona de câmpie este reprezentată de interiorul unei case ţărăneştio de la Gârla Mare. Tot aici se poate vizita şi un interior din casele ardeleneşti. În ceea ce priveşte insula Ada-Kaleh, aici se află un interior al unei locuinţe reprezentativă pentru comunitatea turcă din fosta insulă. Cât despre ocupaţia ţăranilor mehedinţeni, aici poate fi văzut un război de ţesut, un atelier de olărit, unul de fierărie, un plug de lemn şi chiar o moară de apă cu „ciutură” şi o râşniţă de mână „cu crand”, toate reprezentând a doua jumătate a secolului XIX.
Meşteri ai lemnului şi lutului
Dulgheritul este un