Situatia subreda a sistemului bancar european ar putea trimite la pamant bancile slabe si reduce din eficienta programelor de stimulare economica lansate de guvernele de pe continent.
Slabiciunile sectorului financiar-bancar ar putea impiedica zona euro sa revina pe crestere economica inainte de mijlocul anului viitor, potrivit lui Yves Mersch, unul dintre cei 22 de membri ai Consiliului guvernator al institutiei europene, scrie The Wall Street Journal.
Oficialii BCE considera ca recesiunea instalata in zona euro ar putea influenta in continuare de maniera negativa sistemul bancar al celor 16 state care utilizeaza moneda unica europeana. "Acesta este motivul pentru care suntem extrem de precauti cu privire la scenariul de revigorare economica graduala", a declarat Mersch.
Yves Mersch, guvernatorul bancii centrale din Luxemburg, este de profesie avocat si analist politic, influenta sa asupra deciziilor BCE depasind importanta micii natiuni in economia zonei euro.
Rolul BCE se schimba
Mersch a precizat ca slabiciunile sectorului financiar, care ar putea impinge o serie de banci europene catre faliment, sunt "deja creionate" in estimarile strategilor europeni. El a declarat ca BCE ar trebui sa ia in considerare o noua abordare, trecand de la implicarea activa in redresarea sistemului financiar al zonei euro la monitorizarea efectelor induse de masurile adoptate.
"Trebuie sa adoptam o politica de implementare", a afirmat oficialul BCE. "Daca nu vom reusi, inseamna ca trebuie sa lansam schimbari", a adaugat Mersch, aratand ca evolutia economiei s-ar putea agrava peste estimarile BCE.
In mai, BCE a redus dobanda de referinta la euro pana la 1%, un nou nivel record, anuntand in acelasi timp lansarea unui program prin care urmeaza sa achizitioneze obligatiuni cu risc redus in valoare de 60 mld. euro. BCE urmeaza astfel mod