De la vârsta de 10 ani i-a urmat tatălui în prelucrarea pietrei. Sculptează în piatră diferite obiecte şi face pavaje, fântâni arteziene, şeminee şi amenajează grădini
Ghiţă Ardelean este omul care dă glas pietrelor prin lucrările sale. „Tata avea o vorbă: Dacă aş putea vedea tot ce-am lucrat şi câtă piatră a trecut prin mâinile mele, ar fi un munte. La mine deocamdată e un deal pe cale să se transforme într-un munte”, spune încrezător pietrarul.
Încă din pruncie s-a alăturat tatălui la prelucrarea pietrei. „Meseria am învăţat-o de la tata care era foarte iscusit. El a învăţat-o de la un neamţ după cel de-al doilea război mondial, care l-a luat de mic la el şi l-a învăţat”, afirmă Ghiţă Ardelean. În fiecare vacanţă mergea timp de o lună, împreună cu cei trei fraţi, să-şi ajute tatăl şi să câştige bani pentru vacanţă. „Tata voia să ne înveţe meserie şi noi mergeam să facem bani, să mergem la mare sau la munte”, mărturiseşte acesta.
A restaurat un castel din secolul XVIII
La doi ani după terminarea liceului a început să prelucreze piatră alături de propriul părinte. Prima lucrare pe care a finalizat-o a fost o fântână arteziană într-una dintre cafenele băimărene. Mulţumiţi de rezultat, proprietarii localului l-au chemat să le paveze şi scările.
Cea mai mare lucrare pe care a avut-o a constat în restaurarea unui castel din Ungaria, ce aparţinea secolului XVIII. Atunci a avut parte şi de cea mai neplăcută întâmplare din viaţa lui: şi-a pierdut tatăl exact înainte de finalizarea lucrărilor la castel. „După moartea tatălui meu mi-a fost frică să mai continuu cu afacerea, aşa că am lăsat-o deoparte şi am plecat în Italia”, povesteşte Ghiţă.
Sculpturi îmbrăcate în aur
A reluat afacerea familiei în urmă cu câţiva ani. De atunci a făcut o serie de lucrări în toată ţara. „De obicei fac pavaje,