Familiile care nu câştigă 470 de lei lunar pot primi alocaţii. De la începutul anului, cererile de alocaţii complementare au crescut cu 101%, numărul asistaţilor ajungând astfel la 1.000 de persoane. Alte 113 familii şi persoane singure cu venituri reduse cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Satu Mare beneficiază de ajutor social. Baremul de acordare a alocaţiei familiale complementare şi monoparentale s-a ridicat, la sfârşitul anului trecut, de la 182 de lei la 470 de lei, reprezentând venitului net pe membru de familie.
Astfel că, sătmărenii s-au înghesuit să beneficieze lunar de sume cuprinse între 50 şi 90 de lei. Cuantumul alocaţiei complementare este de la 50 de lei pentru familia cu un copil, până la 70 de lei pentru familia cu patru sau mai mulţi copii, respectiv până la 90 de lei pentru părinţii care cresc singuri patru sau mai mulţi copii.
Din şomeri, asistaţi
Reprezentanţii Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS) Satu Mare au fost şi ieri în inspecţiile periodice pe care le fac la familiile asistate din Satu Mare. O listă lungă de sătmăreni care beneficiază de diferite forme de asistenţă socială prin indemnizaţii lunare sunt verificaţi periodic pentru a vedea dacă sunt modificări în ceea ce priveşte nivelul de trai.
„De când s-a ridicat plafonul de venituri de la 180 la 470 de lei, pentru alocaţiile complementare şi monoparentale, sunt foarte multe cereri de asistenţă. Sunt şi câteva zeci de familii, care, din cauza crizei, au rămas fără locuri de muncă şi şi-au schimbat statutul social, devenind asistaţi”, declară Doina Văsuţ, director executiv la SPAS Satu Mare.
Punctele fierbinţi din lista inspectorilor sociali sunt cunoscute ca zone rău famate, blocuri dărăpănate, locuinţe improvizate, cu cămăruţe în care trăiesc chiar şi câteva familii. Străzile Ostrovului, Vulturului, Toamnei, Crângului,