Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a atribuit Zonei Metropolitane Oradea (ZMO) ratingul "B+" pentru datoriile pe termen lung în valută şi lei, respectiv "B" pentru datoriile pe termen scurt, perspectivă stabilă. "Ratingul zonei metropolitane reflectă obiectivul ZMO de mare importanță pentru cele 11 localități de a susţine dezvoltarea economiei şi infrastructurii, importanţa oraşului Oradea pentru zonă ca principal contributor la bugetul zonei, dar şi flexibilitatea limitată a veniturilor asociației şi bugetul mic", se arată în comunicatul Primăriei Oradea.
Un angajament ferm din partea Consiliului Judeţean faţă de obligaţiile membrilor zonei metropolitane, sub forma unei garanţii, sau o îmbunătăţire a situaţiei economice a României - care ar influenţa pozitiv bonitatea ţării în general şi a oraşului Oradea - ar putea conduce la îmbunătăţirea calificativului. O deteriorare a performanței bugetare a ZMO, rezultată din întârzierea la plata contribuţiilor de către membri sau o scădere a ratingului oraşului Oradea, ar putea afecta negativ calificativul zonei metropolitane. Totodată, o scădere a interesului pentru dezvoltarea zonei metropolitane ar putea avea un impact negativ asupra evaluării Fitch.
Performanță
"ZMO are un istoric scurt, dar performanța până în prezent a fost bună, înregistrând în fiecare an profit operațional, cu o marjă a profitului anuală de peste 25%. Zona Metropolitană Oradea nu are datorii și nici planuri imediate de a contracta credite. Cu toate acestea, capacitatea de a obtine finanțare prin credite ar fi limitată de flexibilitatea redusă a veniturilor, în contextul în care 84% din venitul operațional provine din contribuțiile membrilor", se mai arată în comunicat. Veniturile ZMO sunt si foarte concentrate, 87% din ele provenind de la municipiul Oradea. Prin urmare, profilul de credit al Zonei Metropo