Mulţi s-au îndoit că se poate, că are vreun rost, că e acţiunea potrivită, că oamenii din oraş merită. Cu toate acestea, campania „Craiova curată“ a început ieri în forţă, în ciuda temperaturilor ridicate şi a cârcotaşilor.
Nici nu s-a făcut ceasul 9.00 şi soarele încinge ca şi cum ar fi uitat să mai plece de pe cer din ziua precedentă. Prin buruienile şi mărăcinii ce se-nalţă nestingheriţi pe terenul Unităţii Militare de la Făcăi se aude concertul frenetic al greierilor. La circa o sută de metri de la şoseaua care duce spre Malu Mare, vitele localnicilor din apropiere pasc agale, mişcându-se leneş şi bălăngănindu-şi zurgălăii. Câţiva bărbaţi le păzesc de la umbră. Se uită miraţi la oamenii care dau năvală cu saci şi mănuşi galbene, la maşinile care plimbă containerele pe teren şi la microbuzul din care coboară, gălăgioşi, nişte elevi. Câteva întrebări şi se dumiresc imediat ce se petrece, apoi adaugă: „A, păi degeaba faceţi dumneavoastră curat, o să vedeţi că nici n-o să plecaţi bine şi or s-apară căruţe sau maşini cu gunoaie. Aşa se-ntâmplă. Dacă nu păzeşte nimeni locul, fiecare face ce vrea“.
Cârcotaşi, dar muncitori
„Craiova curată“. Campania de curăţare a oraşului începe cu dreptul. Din microbuzul închiriat special, coboară elevi de la Grupul Şcolar „Matei Basarab“. Unii au ajuns cu maşinile personale, alţii cu cele trei cadre didactice care-i însoţesc. Au venit aproape din fiecare clasă, de la a IX-a la a XII-a. „Am încercat să implicăm cât mai multe secţii. De altfel, aceasta nu este prima acţiune de ecologizare la care participăm. Am fost şi la Dăbuleni, şi la Pleniţa. Am obţinut chiar «steagul verde» «de la Euroscola»“, spun profesorii Mirela Dodenciu, Ileana Bitoleanu şi Marian Văruicu. Echipaţi cu mănuşi şi saci, copiii se-mprăştie pe câmp şi trec la treabă: sticle de plastic, cârpe, papuci, haine vechi putrezite şi î