BRD-SocGen, a doua banca din sistem, a taiat de ieri un punct din dobanzile la creditele de nevoi personale si auto in lei, coborandu-le la 15% pe an, respectiv 13% pe an. Aceste dobanzi sunt fixe pe toata perioada de rambursare a imprumutului.
De asemenea, la creditele imobiliare in euro banca a redus cu trei sferturi de punct procentual marja care se aplica peste Euribor (indicatorul pietei interbancare din zona euro), pana la 5,5 puncte. Dobanda ajunge astfel la 7,7% pe an (in conditiile in care Euribor pentru scadenta de trei luni era ieri de 1,27% pe an), insa variaza in functie de durata de rambursare si profilul de risc al clientului.
La creditele in lei cu dobanda indexata in functie de indicatorul pietei interbancare (Robor) marja nu a fost modificata, ramanand la 8 puncte procentuale, conditii in care costul se ridica la aproape 19% pe an.
"Noi am dat semnalul, am fortat. Asteptam ca BNR sa ia masuri fata de bancile care in continuare pastreaza dobanzile sus. Se exagereaza cu dobanzile pasive in continuare si asta creeaza distorsiuni si pentru dobanzile la credite", spune Sorin Popa, director general adjunct al BRD-SocGen.
El considera ca dobanzile pentru depozitele la euro ar trebui sa fie in jurul nivelului de 3-4% pe an, iar la lei la 10% pe an, in conditiile in care dobanda cheie a BNR ar cobori cu jumatate de punct fata de nivelul actual, la 9% pe an. BNR va lua in discutie nivelul dobanzii cheie la sfarsitul lunii, cand este programata proxima sedinta pe probleme de politica monetara, iar piata vede posibila o noua reducere, in conditiile in care inflatia anuala a coborat in mai sub asteptari, la 5,95%.
BRD a redus la inceputul acestei saptamani dobanzile la depozite cu pana la 1,75 puncte procentuale. Modificarile au vizat produsele speciale (Depozitul 1.000 pentru clienti individuali, respectiv Depozitul 10.000 pentru c