„Demonul teoriei" este o colectie a Editurii ART in care au aparut pana acum mai mult de 15 volume, pe teme diverse, care de care mai interesante – despre televiziune, probleme de etica, literatura, discurs, societati secrete, adevar etc. Ca orice demon care se respecta – sustine Laura Albulescu, coordonatoarea colectiei – nu doarme niciodata: e prezent oriunde, oricand, dar nu oricum. Iata si ultimele aparitii.
Pierre Bayard – „Cum se amelioreaza operele ratate?" Traducere din limba franceza de Nicolae Barna. Versuri talmacite de Serban Foarta. Pierre Bayard e profesor de literatura franceza, psihanalist, scriitor. Si-a castigat publicul prin anchetele in care combina intriga politista cu reflectiile teoretice asupra literaturii. A publicat „Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd?", in care propune o interpretare a demersului lui Hercule Poirot; „Cum sa vorbesti despre cartile pe care nu le-ai citit?", carte al carei titlu e foarte explicit; „Se poate aplica psihanaliza literaturii?", „Ancheta asupra lui Hamlet" s.a. In cartea de fata, aparuta in anul 2000, Bayard sugereaza ca cititorul poate fi incantat de cartile de mana a doua imaginandu-si cum ar fi fost ele scrise de autori mai priceputi sau inca nedescoperiti. Autorul trece in revista cam tot: subiecte, ritmuri, figuri, personaje, reflectia etc. „Emotionante prin caracterul lor fragil si indecis, operele care ar fi putut exista, si pe care marii scriitori nu le-au nimerit, trecand pe alaturi, in clipele lor trecatoare de sminteala, merita tot respectul nostru, poate chiar mai mult decat cele care s-au bucurat de o supravietuire deplina." Discutabil, dar interesant si socant.
Georges Bataille – „Partea blestemata. Eseu de economie generala".Precedat de „Notiunea de cheltuire", editia a II-a, revazuta. Prefata de Jean Piel. Traducere din limba franceza si postfata de Bogdan Ghiu. „Partea blest