Iranienii sunt chemati la urme astazi pentru a-si alege un nou sef al statului, in vreme ce, in ajunul scrutinului, zeci de mii de iranieni au iesit pe strazile marilor orase intr-o atmosfera ce a amintit corespondentilor de presa de situatia de acum 30 de ani din timpul Revolutiei islamice cand islamisii au rasturnat monarhia.
In ciuda faptului ca este sustinut de liderul spiritual Ayatollah Ali Khamenei, presedintele islamist Mahmoud Ahmadinejad - poate unul dintre cei mai detestati lideri musulmani in ocii lumii occidentale - are mari probleme in a castiga un al doilea mandat.
Sansele lui Hossein Moussavi
Principalii competitori in alegeri sunt actualul presedinte, Mahmoud Ahmadinejad (53 de ani), care se afla in fruntea tarii din 2005, si conservatorul moderat Mir Hossein Moussavi (67 de ani), premier al Iranului in perioada 1981-1989. Acesta din urma beneficiaza de o puternica sustinere in randul tinerilor care spera in acordarea libertatilor individuale.
Ceilalti doi care spera sa fie alesi sunt Mehdi Karoubi (reformator) si Mohsen Rezai (conservator). In centrul dezbaterilor din campania electorala s-au aflat relatiile externe ale Iranului cu celelalte state, in special cu Israelul si Statele Unite, si programul nucelar al tarii.
Analisii politici prevad o victorie a lui Moussavi in alegerile de azi, avand in vedere popularitatea scazuta a lui Ahmadinejad.
Ce se va intampla insa daca va castiga Moussavi? Analistii israelieni sustin ca nu vor avea loc schimbari semnificative deoarece deciziile cheie sunt luate de liderul spiritual al Iranului, marele Ayatollah Ali Khamenei (69 de ani).
"A sti cine este ales presedinte nu este deci important. Cu atat mai mult cu cat toti candidatii sustin continuarea programului nuclear in Iran", a declarat Dore Gold, presedinte al Jerusalem Centre for Public Affair, consilier apropi