Economia va continua sa coboare, iar punctul cel mai de jos va fi atins abia in trimestrul al treilea, considera Eugen Dijmarescu, viceguvernator al Bancii Nationale. El spune ca la inceputul anului era putin mai optimist, insa o noua scadere a creditarii pentru companii in aprilie i-a spulberat sperantele pentru o revenire mai rapida a economiei.
„Ceea ce as fi crezut cu ceva timp in urma, faptul ca punctul cel mai jos al recesiunii era in trimestrul al doilea, acum il asteptam in trimestrul al treilea. La inceputul anului, in ianuarie-februarie, chiar incepusem sa fiu putin optimist, deoarece creditarea incepuse sa dea semne de iesire din prapastia din trimestrul al patrulea. Totusi, in aprilie exista o aplecare in jos, o decelerare de 1% a creditelor noi acordate companiilor", a spus Dijmarescu la un seminar economic. El a mentionat ca „incet-incet" rata dobanzii la creditele noi pentru corporatii inregistreaza o scadere de la luna la luna.
„Cred ca piata de capital si piata bancara se confrunta cu aceleasi probleme. Vrem sa dam credite, problema este cui si de ce, pentru ca am vrea sa luam si inapoi".
Primele semne bune, de abia in trim. 4
Oficialul BNR a apreciat ca primele semne ale revenirii economiei este posibil sa apara in ultimul trimestru al anului si ca trimestrul al treilea va fi mai slab decat perioada ianuarie-martie, in conditiile unor rezultate nesatisfacatoare in agricultura.
„Trimestrul al treilea s-ar putea sa acumuleze si efecte ale agriculturii. Daca anul agricol nu va fi bun, atunci trimestrul III va fi mai slab ca primul trimestru. Daca vom avea un an agricol bun, vom avea cam acelasi nivel (de scadere a PIB - n.r.). In ceea ce priveste recesiunea, cred ca avem de-a face cu un «L», nu cu «V» sau «W»", a spus Dijmarescu.
In luna mai, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat ca economia romane