În cel de-al şaptelea număr al Forbes România aflaţi care sunt secretele unor afaceri care au printre clienţi lideri de state ca Dmitri Medvedev şi vedete ca Al Pacino. În noaptea Oscarurilor din 2007, Forest Whitaker şi-a primit premiul pentru cel mai bun actor într-un frac negru Cesare Attolini, care-i venea ca o a doua piele şi care trecuse prin mâinile mai multor croitori dintr-un atelier aflat undeva într-o suburbie a toridului Napoli. Numit după cel care a şi fondat compania în 1989, „Cesare Attolini“ este unul dintre cele mai exclusiviste ateliere de croitorie din lume.
Mai citiţi şi:
Forbes: Pe când relaxarea fiscală promisă?
Forbes: Industria de securitate prinde forţă
Aici, la 13 kilometri nord-est de oraşul clanurilor Camorra, în sărăcăcioasa comună Casalnuovo, zeci şi zeci de oameni stau aplecaţi asupra celor mai mici detalii ale sacourilor, pantalonilor şi cămăşilor care vin ca turnate pe celebrităţi de la Hollywood, oameni de afaceri de pe Wall Street sau din City-ul londonez şi mulţi diplomaţi şi şefi de state din estul Europei. Din mâinile lor dibace ies în fiecare an 10.000 de costume şi 30.000 de cămăşi, care se traduc într-o cifră de afaceri de 16 milioane de euro.
Pe măsura clientului
În fruntea acestui business stau astăzi fraţii Massimiliano şi Giuseppe Attolini, dar ei au în spate o istorie de 80 de ani, care începe cu bunicul Vincenzo Attolini şi continuă apoi cu tatăl lor, Cesare Attolini.
Fabrica din Casalnuovo arată ca orice întreprindere modernă, dar metodele şi instrumentele de lucru sunt aceleaşi ca pe vremuri: acul, aţa, foarfecele şi degetarul. Da, la Cesare Attolini, totul, dar absolut totul este tăiat şi cusut de mână, iar costumele în clasicul stil napoletan, inventat de bunicul Vincenzo, au ajuns astfel să coste 3.000 de euro în magazin