Bursa a inregistrat ieri o evolutie incerta si, dupa ce a coborat in deschidere cu aproape 2%, pe final piata a recuperat si a inchis cu un avans de 1,3% pe indicele BET, al celor mai lichide zece companii din piata. Societatile financiare nu au reusit sa se mentina pe plus, indicele BET-FI coborand cu 0,5%.
In lipsa unui interes ridicat pentru titlurile lichide cuprinse de indicii BET si BET-FI, investitorii si-au indreptat atentia catre alte titluri, precum Amonil (AMO), Antibiotice (ATB) sau Altur (ALT), aceste actiuni inregistrand cresteri de aproape 15% fata de referinta. Brokerii apreciaza ca tranzactiile pe aceste titluri sunt exclusiv speculative, neexistand o logica pentru cresterile puternice inregistrate de acestea.
"Nu vad nimic logic in aprecierile puternice pe aceste titluri din ultimele sedinte. Sunt pur tranzactii speculative, datele pentru acesti emitenti nejustificand cresteri atat de mari. Cred ca tonul a fost dat de un investitor mare care a dorit sa-si majoreze participatia pe aceste titluri si apoi au urmat speculatorii. Interesul pentru aceste societati este ridicat in conditiile in care pentru restul emitentilor s-a instalat un oarecare dezinteres general", a declarat Darie Moldovan, directorul general adjunct al societatii Broker Cluj.
La categoria societatilor financiare, singurele titluri care au reusit sa inchida sedinta de ieri pe plus au fost SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu 1,6% peste referinta, la pretul de 0,93 lei/actiune. Restul SIF-urilor au marcat corectii medii de 1%, cea mai mare scadere fiind inregistrata de actiunile SIF Moldova (SIF2), care au coborat cu aproape 2% sub referinta.
Spre deosebire de SIF-uri, societatile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat cresteri, de 1,8% si respectiv 4,3%.
"E greu de spus cat vor dura cresterile pe aceste societati. Depinde de cum evo