Puţini ştiu că în Ardeal şi în Banat există câteva exemplare din copacii-gigant. Chiar dacă mediul lor natural este însorita Californie, în Munţii Sierra Nevada, giganticii arbori sequoia au prins rădăcini, încă din secolul al XIX-lea, şi în câteva păduri din Banat şi Ardeal. Reporterii EVZ le-au descoperit povestea. Sursa: Mihai Șoica
Nu e uşor să ajungi la arborele sequoia. De pe DN 1, în dreptul localităţii Morlaca, trebuie să o coteşti la stânga şi să apuci pe un drum judeţean până în localitatea Săcuieu. Nu există indicatoare care să te ajute să ajungi la falnicul arbore.
După Săcuieu, drumul duce spre Răchiţele, satul premierului Emil Boc. La un moment dat însă, un indicator rutier te anunţă că trebuie să virezi la dreapta spre satul Rogojel. După alţi doi kilometri, drumul virează brusc la stânga. Urmează un urcuş de doi ki lo metri, pe un drum pietruit de mun te şi ajungi la semeţul arbore.
Legenda „gemenilor” uriaşi din Munţii Apuseni
La 70 de kilometri de Cluj-Napoca, pe culmile Apusenilor ridicate deasupra satului Săcuieu, se înalţă cel mai falnic sequoia din ţară şi fratele lui geamăn. Este atât de măreţ încât priveliştea te obligă la tăcere şi contemplare.
Are aproape 35 de metri înălţime şi patru metri grosime. „Dacă cinci bărbaţi l-ar înconjura cu braţele deschise tot nu ar fi de ajuns”, spune Romulica Benţan, de 67 de ani, care locu ieşte în apropierea falnicului arbore.
Legenda arborilor gemeni din Săcuieni e veche. Se spune că un anume Gal Silvestru, baron ungur care avea în proprietate tot ţinutul, este cel care a plantat sămânţa din care a ieşit arborele de sequoia.
„De la maica am auzit că baronul Gal, care era un mare învăţat şi îi plăcea să studieze pomii, a adus din America o sămânţă necunoscută pe meleagurile noastre. A adus-o într-un baston, ca să nu