Nu, nu e aşa, domnule inspector şcolar general. Toată lumea ştie. Numai dumneavoastră vă faceţi de râs punând astfel de întrebări şi aşteptând să vi se dea un răspuns pe măsură. Adică fără sens.
Toată lumea care a dat bac-ul după '90 ştie că, înainte de a susţine examenul, trebuie să treci de proba financiară. Se face chetă, iar banii ajung la un părinte mai înţepat care are grijă ca ei să ajungă la comisie. Mai sunt numiţi şi bani de protocol. Iar înainte de fiecare probă, se face o altă chetă. Şi de această dată, plicul ajunge direct de la elev la profesor. Deci, da, domnule inspector şcolar general, profesorii nu se sfiesc să pună mâna pe bani. Nu le este teamă să se murdărească. Dar, domnul inspector Petrică Miu, care este şi preşedinte al comisiei judeţene de bacalaureat, o ţine pe a lui. Ieri, la şedinţa la care a convocat directorii centrelor de examen şi de evaluare, şeful Inspectoratului Şcolar a încercat să creeze o atmosferă de basm şi să spună lucruri, să nu le numesc direct aberaţii, pe care numai el le-ar putea crede. „E vreo şcoală aici care a strâns bani pentru BAC? Eu sunt convins că nu-i aşa. De data asta, noi suntem cei care au dreptate", a susţinut sus şi tare domnul inspector şcolar Miu. De-a dreptul eronat, au spus ceilalţi, dar nu au avut curajul să-şi exprime dezaprobarea cu glas tare. Păi, cum să-i întrebi în faţa presei pe nişte profesori dacă iau bani pentru protocol sau ba? Şi cum să te aştepţi ca ei să îţi mai şi răspundă afirmativ. Măcar de data asta au avut bunul simţ să se abţină. Doar ei. Nu, nu e aşa, domnule inspector şcolar general. Toată lumea ştie. Numai dumneavoastră vă faceţi de râs punând astfel de întrebări şi aşteptând să vi se dea un răspuns pe măsură. Adică fără sens.
Toată lumea care a dat bac-ul după '90 ştie că, înainte de a susţine examenul, trebuie să treci de proba financiară. Se face chetă, iar banii a