Producţia industrială din statele membre ale UE a scăzut în aprilie cu o valoare record din cauza restrângerii cererii la nivel gloval.
Producţia din zona euro s-a diminuat cu 21,6% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cea mai mare valoare înregistrată din 1986, a comunicat biroul de statistică, Eurostat al UE. Comparativ cu martie, producţia industrială s-a redus cu 1,9%.
Pentru încurajarea finanţării economiei, Banca Central Europeană (BCE), a menţinut dobânda de referinţă la nivelul minim de 1% şi în curând va începe să cumpere obligaţiuni, încercând să mărească posibilităţile de creditare. Producţia de bunuri de folosinţă îndelungată din zona euro a scăzut cu 22,4%, iar cea de bunuri de capital, cu 26,7%. Aprecierea euro cu 12% în raport cu dolarul a diminuat şansele de relansare a sectorului industrial. Comenzile din industrie au scăzut cu o rată record în Germania.
Producţia industrială s-a contractat, în aprilie, în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE), generând un declin mediu de 19,4% la nivelul blocului comunitar, iar România a înregistrat una dintre cele mai reduse scăderi, de 7,8%, date mai favorabile fiind consemnate numai în Polonia.
Potrivit datelor prezentate vineri, cele mai reduse scăderi ale producţiei industriale în luna aprilie comparativ cu perioada similară a anului trecut au fost înregistrate în Polonia (6,9%), România (7,8%), Portugalia (11,1%), Grecia (12,2%) şi Marea Britanie (12,3%).
La polul opus s-au plasat Estonia (33,7%), Slovenia (24,9%), Lituania (24,5%) şi Italia (24,2%). În ceea ce priveşte evoluţia din luna aprilie comparativ cu martie, România ocupă poziţia a cincea în UE, cu o creştere de 0,7%, date mai favorabile fiind raportate de Letonia (4,8%), Spania (2%), Italia (1,1%) şi Polonia (0,9%). Marea Britanie a consemnat un avans de 0,2% al indicatorului faţă de luna anterioară, încheind gr