Rehau Polymer, subsidiara locala a grupului german Rehau, va inregistra in acest an o scadere a cifrei de afaceri cu 25-30%, comparativ cu anul 2008, businessul urmand sa atinga o valoare similara celui din 2006, potrivit estimarilor oficialilor companiei. Scaderea afacerilor va fi cauzata de caderea pietei constructiilor.
Rehau Polymer a avut o cifra de afaceri de 72 de milioane de euro anul trecut, in crestere cu 9,4% fata de 65,8 de milioane de euro, in 2007. O scadere a businessului cu 25-30% in 2009 s-ar transpune intr-o cifra de afaceri de circa 50 de milioane de euro, apropiata de pragul de 52,7 milioane de euro din 2006.
“Anii 2007 si 2008 au fost anormali de buni ca business, datorita fondurilor speculative care au dus la cresterea economiei. In 2009 ne intoarcem la nivelul lui 2006, cand cresterile anuale erau mai scazute. Chiar daca fata de 2008 am avut performante mai slabe, trebuie sa tinem cont de evolutia pietei”, spune Emil Pop (foto), directorul general al Rehau Polymer. Compania a avut anul trecut un profit net de 7-8% din cifra de afaceri.
Din cauza scaderii pietei constructiilor, o parte din clientii companiei intarzie cu platile, iar altii au intrat in insolventa. “Piata se confrunta cu o lipsa de lichidati si din aceasta cauza am observat o crestere a termenelor de plata din partea clientilor. Cu toate acestea, pierderile pe care le-am suferit prin neincasarea anumitor facturi sunt mai mici de 2% din rulajul anual”, afirma Pop. Spre deosebire de situatia din piata, Pop subliniaza ca Rehau dispune de suficiente lichidati pentru a-si derula cu bine activitatea din acest an, pentru ca grupul german nu are credite.
Directorul general al Rehau Polymer mentioneaza ca efectele imprumutului obtinut de Romania de la Fondul Monetar International (FMI) nu sunt vizibile, deocamdata, la nivelul pietei. “Am simtit doar ca acordul c