Unii le spun droguri legale. Alţii susţin că sunt doar amestecuri de plante, permise spre comercializare. Se pot procura din magazine cu produse naturiste, unele chiar cu vânzare on line. Costă uneori aproape cât drogurile obişnuite şi, spun consumatorii, au efecte asemănătoare.
În Bucureşti, Iaşi, Braşov, Botoşani, Galaţi, Suceava, Piatra-Neamţ, Vaslui, Râmnicu Vâlcea şi multe alte oraşe s-au înmulţit în ultima vreme magazinele specializate în vânzarea de produse cu efect halucinogen. În spatele unor denumiri ca „aromoterapie“ sau „etnobotanică“, dealerii vând astfel alternative la drogurile uşoare, care - culmea! - nu sunt în afara legii, întrucât aceste amestecuri vegetale nu figurează pe tabelele-anexă ale Legii privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi nici pe cele ale Legii privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope. Structurile antidrog din cadrul Poliţiei Române au ajuns la această concluzie după ce au supus analizelor de laborator astfel de produse aflate la vânzare în zeci de magazine din Bucureşti şi din ţară.
Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), aceste produse nu sunt recunoscute de ONU şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca făcând parte din categoria stupefiantelor ori a psihotropelor, motiv pentru care nu sunt plasate sub control de cele două convenţii. Totuşi, poliţia le consideră periculoase, motiv pentru care încearcă să obţină o modificare a legislaţiei în acest sens. Pentru stoparea comercializării acestor produse, Direcţia Juridică a IGPR a întocmit deja un proiect prin care se propune modificarea Legii privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, prin includerea în tabelele-anexă a unor noi substanţe din categoria celor cu conţinut psihotrop.
„Produsele nu se recomandă consumului uman“
A