Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, afirma ca banca sa nu are nevoie de o majorare a capitalului social in urma testelor de rezistenta la stres rulate de BNR, reusind sa-si mentina solvabilitatea peste pragul de 10%.
"Nu avem nevoie de capital suplimentar. Daca am recurge la o asemenea operatiune ar fi pentru motive ofensive, nu defensive. In prezent, ne luptam, rezistam, avem o lichiditate foarte buna", a spus Rekkers, mentionand ca si-ar dori ca banca sa fie cat mai bine pozitionata cand va veni relansarea de dupa criza.
Principalul actionar al BT este BERD, cu o participatie de 15%, restul actiunilor fiind cotate. La Bursa capitalizarea bancii fluctueaza in jurul a 300 mil. euro.
Cat priveste provizionarea si efectele acesteia asupra profitului bancii, afirma ca a mentinut politica prudenta de constituire a provizioanelor si in trimestrul II, mentionand ca este prea devreme pentru a comenta rezultatele financiare. "Ceea ce m-a bucurat in trimestrul I a fost ca profitul inainte de provizionare a crescut cu 60%, adica am avut de unde face provizioane." Pe primele trei luni, profitul net al BT a scazut la un minim record de 1 mil. lei.
Banca Transilvania a lansat ieri o linie de credit pentru IMM-uri garantata in proportie de 80% de Fondul de Garantare a Creditelor, iar restul de banca, finantarea fiind destinata nevoilor de capital de lucru ale firmelor, incluzand platile pentru furnizori, utilitati, salarii, precum si pentru achitarea datoriilor, inclusiv catre bugetul de stat. Valoarea maxima a finantarii este de 250.000 de lei sau echivalentul in euro, iar termenul de acordare este de un an.
Dobanda este de 15% pe an la lei, respectiv de 9,5% pe an la euro, iar firmele nu au nevoie de niciun fel de garantii.
Tiberiu Moisa, director clienti corporativi & IMM, afirma ca o companie eligibila pentru linia de c