Calităţile fizice şi talentul la sport, dublate de muncă neîntreruptă, l-au ajutat pe Cătălin Burlacu să devină cel mai premiat baschetbalist ieşean
Deşi este unul dintre cei mai apreciaţi baschetbalişti români, Cătălin Burlacu a făcut primii paşi spre performanţă în fotbal la clubul Politehnica Iaşi. La vârsta de 14 ani, împreună cu bunul său prieten Daniel Pancu, Cătălin a fost chemat la selecţia naţională pentru lotul de juniori al României.
„În ultima seară, a venit la mine în cameră antrenorul Dumitru Romilă, fost jucător al Politehnicii, şi ne-a spus că nu am fost selecţionaţi pentru că ceilalţi antrenori au venit cu sticle de whisky şi baxuri de ţigări scumpe, în timp ce el nu a avut decât 20 de sticle de vin”, îşi aminteşte Cătălin Burlacu.
Decepţionat de acest incident, Cătălin nu a mai dorit să aibă de-a face cu sportul de performanţă. Cu toate acestea, la cei 1,87 de metri înălţime cât avea la 14 ani, tânărul a fost repede observat de profesorii de sport de la Liceul CFR din Iaşi. După ce a participat la Cupa Liceelor la baschet, Cătălin a fost convins de profesorul Marcel Luchian să se prezinte la antrenamentele echipei de baschet a Politehnicii Iaşi.
Crescut de Dragan Petricevic
Punctul de cotitură al carierei lui Cătălin Burlacu a avut loc în 1997, când Dragan Petricevic a preluat banca tehnică a Politehnicii.„Dragan a văzut în mine un potenţial jucător şi s-a ocupat în mod special de pregătirea mea. Din acest motiv, l-am urmat la West Petrom Arad, unde am jucat patru finale în patru ani, din care am câştigat două”, povesteşte Cătălin, a cărui primă experienţă europeană a durat numai jumătate de sezon, la Brandt Hagen.
„După ce echipa germană a dat faliment, am revenit în ţară la solicitarea lui Dragan Petricevic, care a adunat la Asesoft Ploieşti mai mulţi jucători de la lotul naţional al Ro