Le împărtăşeşte elevilor tainele sculpturii de dimensiuni reduse, în lut şi porţelan. Îi învaţă arta Greciei şi a Egiptului Antic şi scrierea de hieroglife.Sub îndrumarea ei cei mici au expus în Europa.
Corina Stanciu învaţă de şapte ani zeci de copii să modeleze lutul şi să facă ceramică artistică într-un atelier al Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Râmnicu Vâlcea. „Ceramica artistică este o sculptură la dimensiuni reduse”, ne explică profesoara. „E frumos să lucrezi cu copiii. Cel mai mic copil cu care lucrez are 7 ani, dar şi la vârsta asta e greu de modelat. Pentru ei, primul an e cel mai greu”, spune Corina Stanciu. În primul an, elevilor li se explică care este grosimea plăcii de lut ca să o poată folosii la lucrări, cum se adaugă fiecare parte a unei sculpturi în miniatură, cum se lipeşte o lucrare cu barbotină (amestec de apă şi lut), cum se face o formă din ghips. „La începutul anului vin foarte mulţi copii, dar nu rezistă toţi. Renunţă când văd că se murdăresc, ori se crapă o lucrare şi sunt descurajaţi. Duc multă muncă de lămurire cu ei ca să nu renunţe”, declară profesoara.
Majoritatea lucrărilor merg la expoziţii
În atelier, Corina Stanciu lucrează cu grupe de câte 10-12 elevi pentru că nu e spaţiu şi nu trebuie să se facă nici risipă de materiale, deoarece sunt scumpe. În fiecare semestru copiii primesc câte o temă, fie din arhitectura gotică, arta de Cucuteni, instrumente muzicale, măşti africane, ori din arta Greciei şi Egiptului Antic, sau din scriere de hieroglife. După ce primesc tema elevii merg la bibliotecă şi se documentează. „Lucrarea e gata în câteva luni. Întâi se face documentare, apoi schiţa, macheta şi pe urm lucrarea propriu-zisă. De multe ori fără răbdare nu poate fi finalizată o lucrare”, explică ceramista. Lucrările sunt transpuse în lut sau porţelan şi se modelează direct cu mâna sau cu f