- Comentariu - nr. 314 / 12 Iunie, 2009 "Preturile alimentelor de baza s-au inscris pe un trend ascendent in ultimele patru luni. Statistic, scumpirile sunt de cateva puncte, in realitate, sunt mult mai mari". Afirmatia este sustinuta de realitate: pretul lactatelor a crescut cu 1,64%, al carnii cu 2,20%, al legumelor si fructelor cu 4,62%, al conservelor cu 5,41%, al painii cu 0,54%. In realitate, aceste procente sunt cu mult mai mari, in general la toate produsele si serviciile. Cum s-a ajuns aici? Specialistii dau vina pe "criza economica, coroborata cu aprecierea euro, inghetarea lefurilor din sectorul privat, care vor impinge cu cativa ani in urma nivelul de trai al romanilor". Mai exact, carnea si produsele din carne s-au scumpit, in 2008, cu 7,23%, la care se mai adauga o majorare de 2,2%, in primul trimestru al acestui an. La alte produse, scumpirile ajung la zeci de procente. Tigarile, care au o pondere insemnata in cosul de consum, s-au scumpit cu 13,7% in 2008 si cu inca 6,9% in primul trimestru din 2009. De fapt, alimentele, bauturile si tigarile reprezinta 37,7% din cosul de consum stabilit de Institutul National de Statistica. Daca mai adaugam si majorarile insemnate de preturi la gaze naturale, energie electrica si termica, apa-canal, telefoane, medicamente, consultatii si analize medicale, restul serviciilor si produselor, nu gresim daca afirmam ca groparul nivelului tot mai scazut de trai este criza economico-financiara care a saracit continuu viata majoritatii populatiei. "Cheltuielile romanilor au fost marite anul acesta si de deprecierea leului fata de moneda europeana. Cursul de schimb s-a modificat cu circa 17% in favoarea euro (de la 3,68 lei pe euro, cursul mediu de anul trecut, pana la 4,3 lei), ceea ce a generat un val de scumpiri ale produselor cu preturi raportate la aceasta moneda". In timp ce, "potrivit unei estimari realizate de