Cei mai mulţi dintre aceştia preferă să îşi continue studiile universitare la Iaşi, pentru a ajunge economişti.
Liceenii botoşăneni sunt atraşi de profilul economic, mai ales pentru că la Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor de la Iaşi sunt mai multe locuri decât la alte universităţi.
Puţini sunt cei interesaţi să urmeze profilurile pe care le-au avut la liceu. „Eu am terminat chimie-biologie la Industrial 1, dar pe parcursul celor patru ani mi-am dat seama că, în afară de chimie, îmi place foarte mult economia. Am făcut doar un an, dar cred că asta mi se potriveşte mie”, a spus Liviu F., absolvent al clasei a XII-a la Grupul Şcolar „Dimitrie Negreanu” Botoşani.
„Am terminat cu media 9,58 şi cred că aş putea intra la Economie, la Iaşi. Mă interesează mai ales sistemul bancar”, ne-a declarat Elena Abălaşei, absolventă a unui liceu de prestigiu din Botoşani.
Marketingul, o modă printre tineri
În acest an, Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor (FEEA) din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi pune la dispoziţia absolvenţilor de liceu aproape 2.000 de locuri. Între acestea, 676 sunt subvenţionate, iar restul sunt cu taxă. Admiterea la FEAA se face pe bază de dosar. Nota obţinută la bacalaureat contează în proporţie de 25%, în timp ce media generală a anilor de liceu, în proporţie de 75%. La mare căutare, în cadrul acestei facultăţi este specializarea Marketing.
Facultatea de Fizică,
fără căutare
Puţini sunt tinerii care intenţionează să se înscrie la Facultatea de Fizică sau la cea de Chimie. Motivul? Ei se tem că nu vor face faţă cerinţelor şi că vor fi nevoiţi să renunţe.
„În liceu am făcut foarte puţină fizică. Am auzit zvonuri cum că nu se plăteşte decât înscrierea, şi că este cea mai mică taxă, dar nu cred că aş rezista mai mult de un semestru”, spune