Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale „Ziarului de Duminica" care au ca subiect cartea ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze, incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La „Cartea de literatura" sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem, o data la doua saptamani, cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica „Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita, si, in masura in care exista, avatarurile prin care a trecut editorul.
Esecul societatii ideale
La Editura ART urmeaza sa apara „Urania", de Jean-Marie Gustave Le Clézio.Traducere din limba franceza de Madalin Rosioru.
In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Daniel Sillitoe traieste impreuna cu familia sa intr-un sat din Franta. Situatia familiala, dar si cruzimile realitatii ii sadesc in suflet dorinta de a evada. Citind in fiecare seara aceeasi carte despre zeii Olimpului, baietelul isi creeaza propria sa lume, Urania, o tara de vis, unde totul e la locul lui, unde totul e frumos.
Peste ani, devenit geograf, Daniel pleaca sa exploreze un sat din Mexic. In aceasta regiune bogata, amenintata de traficul de carne vie si de