» Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis aseara ridicarea nivelului de alerta privind gripa A la gradul 6, nivelul maxim, ceea ce inseamna pandemie.
Cele 27.737 de cazuri de gripa A, determinata de virusul H1N1, inregistrate in 74 de tari, cu 141 de decese au dus la reuniunea de ieri de la Geneva a Comitetului de urgenta al OMS pentru gripa A, justificand decizia declararii pandemiei, prima din secolul 21. Directoarea OMS, dr Margaret Chan, specialist recunoscut in domeniul amenintarilor pandemice, a informat reprezentantii statelor membre ale organizatiei dupa ce a consultat expertii acestui Comitet de urgenta. In cadrul conferintei de presa ea a tinut sa puna accentul pe faptul ca "virulenta virusului este slaba". Expertii organizatiei au declarat ca trecerea la nivelul maxim nu este justificata de severitatea virusului H1N1 ci doar de criteriul geografic al extinderii gripei A si se pare ca situatia din Australia se afla la originea deciziei OMS.
Organizatia a avut nevoie de dovezi ca virusul se propaga la nivel local intr-o regiune, alta decat continentul american, criteriul geografic fiind cel retinut pentru declansarea fazei 6. Purtatorul de cuvant al organizatiei, Gregory Hartl preciza ca totul este urmarea amplei difuzaari a noii gripe A in statul australian Victoria, insemnand ca alerta nu priveste doar America de Nord. "Contaminarea mondiala corespunde de acum definirii unei pandemii".
Chestiunea declansarii alertei pandemice de gripa A a dat bataie de cap OMS, mai multe state membre cerand o analiza serioasa inainte. De circa zece zile, OMS pregateste terenul anuntarii pandemiei. Directoarea OMS, Margaret Chan declara in urma cu cateva zile ca "decizia declararii pandemiei de gripa este o responsabilitate pe care o iau foarte, foarte in serios". In timp ce mai multe tari, intre care cele mai afectate ca Marea Britanie s