Românii, pe locul 37 în clasamentul fumătorilor, au cheltuit anul trecut pe ţigări 2,4 miliarde euro
După 10 ani, congresmenii au reuşit să „învingă” lobby-ul tabacului şi să adopte una dintre cele mai dure legi anti-fumat din istorie. Congresul Statelor Unite ale Americii a votat o lege ce dă instituţiilor abilitate de control puteri mult extinse – acestea vor putea limita nicotina şi chimicalele din ţigarete, vor putea reduce drastic difuzarea de reclame la ţigări şi chiar interzice produsele din tutun aromate pentru tineret, relatează The New York Times. FDA va putea obliga şi companiile producătoare să nu mai scrie pe pachetele de ţigări „light” şi „nivel redus de gudroane”. De asemenea, de la începutul anului viitor, orice reclama la ţigari amplasată la mai puţin de 350 de metri de o şcoală devine ilegală.
Conform noii legi, Autoritatea pentru Alimente şi Medicamente (Food and Drug Administration – FDA) nu va avea, totuşi, dreptul de a interzice complet ţigările sau nicotina, substanţa responsabilă pentru crearea dependenţei.
Este cel mai mare pas în domeniul legislaţiei anti-tabac, după cele făcute în 1971, când s-a interzis reclama la ţigări pe posturile TV şi radio şi în 1988, când fumatul a fost interzis în avioane.
Experţii în domeniul sănătăţii estimează că FDA va obliga companiile de tabac să elimine o parte din cele 60 de substanţe cancerigene şi 4000 de toxine ce se găsesc în fumul de ţigară, ori să creeze astfel de regulamente, încât ţigările să fie prea rele la gust pentru a mai tenta pe cineva, scrie NYT.
Apărătorii legislaţiei susţin că aceste schimbări sunt necesare pentru a micşora numărul deceselor cauzate anual de consumul de tutun (400.000 de oameni), dar şi pentru a reduce cheltuielile anuale de 100 de miliarde de dolari necesare îngrijirii medicale pentru bolile cauzate de tabac. Iar legislatorii consideră că n