Printre principalele amenintari care planeaza asupra Romaniei in actualul context geopolitic si economic se numara posibile conflicte la granita tarii, securitatea energetica, spionajul sau necesitatea securizarii spatiului aerian.
Teodor Melescanu, fost ministru liberal al Apararii, ne-a spus ca principalul pericol pentru Romania "il constituie saracia si problemele care apar din cauza crizei economice", acesta depasind orice alte amenintari care ar putea veni din exterior. Un al doilea pericol ar fi, in opinia lui Melescanu, "lipsa unei aparari a spatiului aerian, deoarece Romania se afla intr-o zona foarte apropiata de Orientul Mijlociu, unde sunt puteri nucleare in crestere, iar sistemul romanesc antiracheta va expira din 2014 si va trebui sa ne protejam cumva". Fostul ministru al Apararii mai pune pe lista pericolelor si un posibil "atac cibernetic, care ar putea aparea in contextul crizei internationale" si ar putea afecta pana si alimentarea cu benzina a masinilor. Consilierul prezidential pe probleme de securitate Iulian Fota a spus, la randul sau, intr-un interviu pentru cotidianul Ziua, ca exista scenariul unui atac cibernetic care sa preceada "o posibila incursiune militara a cuiva, prin surprindere, pe timp de vacanta" la frontierele Romaniei.
Acest lucru sugereaza ca scenariul dupa care a avut loc conflictul din Georgia, din vara anului trecut, s-ar putea repeta si intr-o alta zona a regiunii Marii Negre. Pe langa o eventuala pandemie de gripa porcina, Fota sustine ca alt pericol ar veni din zona spionajului, pentru ca "este evident ca, din punctul de vedere al unor entitati neoccidentale, Romania devine atractiva ca tinta si ca obiectiv pe cele doua coordonate: accesul la informatii sau atitudinea in NATO si UE, care poate fi influentata prin mijloace ilegale, neortodoxe, inclusiv sau mai ales la nivel politic". Social-democ