Artistul a avut răbdarea să pună plăcuţele colorate una lângă cealaltă pentru ca peisajele să prindă contur. La fântâna din Piaţa Ovidiu a lucrat o vară întreagă. De ceva timp, şi-a descoperit o nouă pasiune: ambarcaţiunile cu vele. Constănţenii se întâlnesc la tot pasul de lucrările maestrului Ion Tiţoiu, dar puţini ştiu cui aparţin acestea. Ion Tiţoiu, directorul revistei Tomis, este autorul mozaicurilor care decorează fântânile arteziene de la ICIL şi de la intrarea în Piaţa Ovidiu (cunoscută sub denumirea de Lupoaică) şi la care a lucrat trei luni, dar şi pereţii restaurantelor On Plonje şi On Plonje Jr., dar şi în case şi curţi private.
Acele valuri, cărora treptat le apare un ochi, aripi şi în cele din urmă îşi iau zborul sunt tema principală a lucrărilor gravorului constănţean. Spunem „gravor“ pentru că aceasta este calificarea sa de bază. Pictura, sculptura şi ceramica sunt arte pe care le-a încercat pe parcurs şi pe care le-a îndrăgit în egală măsură.
Recunoaşterea ca artist
Debutul în branşa profesioniştilor l-a făcut în 1972, la Sala Dalles din Bucureşti, la un salon de artă. La manifestare s-a prezentat cu o lucrare ce întruchipa un personaj - bunicul lui - care traversa o stradă, pe trecerea de pietoni, având ochelari şi un baston, iar alături de el mergea un câine. Era orb. „Acum lucrarea se află în casa familiei Miculeac, personalităţi cunoscute ale vremii, care s-au stabilit în Franţa“, îşi aminteşte maestrul Tiţoiu.
De atunci au ieşit din mâinile gravorului mii de lucrări. Aproape toate au fost expuse la diverse manifestări în majortatea colţurilor lumii. La un Salon de Artă din Emiratele Arabe Unite a fost medaliat cu aur pentru lucrările expuse. Din 2006 figurează chiar în Catalogul Personalităţilor Internaţionale întocmit de Statele Unite ale Americii. Dar este modest. „Distincţiile nu mi-