*Colonelul i-a sfătuit pe italieni să renunţe la partidele politice. Însă un Berlusconi „ar prinde bine şi Libiei”
Companiile italiene au prioritate la contractele din Libia, iar atât timp cât va fi în vigoare actualul tratat de prietenie dintre Roma şi Tripoli, semnat în august 2008, Libia nu va livra „petrol şi gaze altor ţări în dauna Italiei”, a declarat vineri, preşedintele libian Muammar El-Ghaddafi, aflat într-o vizită la Roma, relatează Agerpres. Totuşi, el a atras atenţia că „Italia are mare nevoie de Libia”, după ce, cu o zi înainte, subliniase că ţara sa a devenit „interesantă” în ultima vreme tocmai datorită oportunităţilor de afaceri în domeniul energetic.
Totodată, Italia va fi favorizată în accesul la resursele energetice ale Libiei. „Nu cred că Italia poate face ceva care să provoace sfârşitul acestui angajament al nostru”, a spus colonelul, care nu a uitat să facă întreprinzătorilor italieni şi o recomandare în ceea ce îl priveşte pe Berlusconi. „Dacă în Italia s-ar afla stânga la guvernare, şansele companiilor italiene ar fi minore. Atât timp cât este Berlusconi, oportunităţile vor fi majore”, a spus raisul libian, care i-a avertizat pe întreprinzătorii italieni că poporul libian a făcut revoluţia nu numai împotriva colonialismului, ci şi împotriva corupţiei, aşa că vor fi „date afară din ţară” firmele care nu respectă regulile guvernului de la Tripoli. În Libia, sunt prezente mari companii italiene precum operatorii energetici Eni şi Enel, companiile industriale Trevi, Impregilo, Tecnimont, Finmeccanica, dar şi grupul bancar Unicredit. Italia este principalul partener comercial al Libiei, pentru care petrolul şi gazele reprezintă 90% din exporturi.
Roma a obţinut aceste oportunităţi de afaceri din partea regimului Ghaddafi după acordul încheiat în 2008, prin care Italia şi-a recunoscut oficial responsabilitatea pentru peri