Organizaţia Mondială a Să nătăţii (OMS) a declarat ieri pandemia de gripă, pentru prima dată în ultimele patru decenii.
„Criteriile ştiinţifice pentru declararea pandemiei au fost îndeplinite. La nivel global, avem motive să credem că boala va avea o severitate moderată”, a declarat ieri-seară, într-o conferinţă de presă, directorul general al OMS, Margaret Chan.
Regulile OMS impuneau ca pandemia să fie declarată atunci când virusul se răspândeşte în focare pe mai multe continente. „Creşterea nivelului de alertă de la 5 la 6 şi, implicit, declararea pandemiei nu au legătură cu gravitatea bolii, ci cu răspândirea geografică a virusului A/H1N1”, a ţinut să precizeze purtătorul de cuvânt al OMS, Gregory Hartl, citat de Reuters.
Ministrul român al sănătăţii, Ion Bazac, a declarat însă aseară că această decizie arată că trebuie făcute pregătiri „pentru creşterea numărului de cazuri şi a severităţii bolii. Creşterea gradului de alertă nu înseamnă însă că se închid graniţele, nu trebuie făcute provizii de alimente şi nu se rescricţionează călătoriile”, a ţinut să precizeze ministrul.
Vaccinul contra noului virus se va face în paralel cu cel pentru gripa sezonieră. În ceea ce priveşte medicamentele antivirale, singurele eficiente pentru acest tip de gripă, România are un stoc de circa 450.000 de doze. Acesta urmează să fie suplimentat pentru a acoperi 25% din populaţie.
Potrivit celui mai recent raport al OMS, la nivel global s-au înregistrat aproape 28.000 de cazuri de contaminare cu A/H1N1, dintre care 141 mortale, în 74 de ţări.
În România, numărul oficial al celor infectaţi a ajuns la 11, după ce ieri a mai fost confirmat un caz. Specialiştii OMS cred că probleme vor fi mai ales în ţările în curs de dezvoltare, cu sisteme medicale slabe.