Aceasta rasa de pasari este considerata singura de origine romaneasca. Pentru prima data, ea a fost prezentata la o expozitie internationala de pasari de curte la Viena, in anul 1875, de catre doua persoane din orasul Dumbraveni, Transilvania, care au expus 14 exemplare, cumparate imediat de niste crescatori germani.
In anul 1877, la expozitia austriaca a societatii crescatorilor de pasari, rasa Gat Golas de Transilvania a desteptat interesul general si tot atunci s-a stabilit standardul rasei. Astfel, a inceput sa fie foarte cautata, iar in anul 1904, cu prilejul Expozitiei Internationale de la Drezda, s-au pus in Transilvania bazele unei societati a crescatorilor rasei Gat Golas de Transilvania, care au raspandit foarte mult aceasta rasa, mai ales in Germania.
In Marea Enciclopedie Agricola din anul 1938, renumitul agronom Constantin Filipescu o considera o rasa cu valoare economica mare, buna ouatoare, rezistenta la frig, o rasa viguroasa, cu carne gustoasa. Un nou avant al Golasei de Transilvania, cum se mai numeste, se datoreaza primei societati transilvanene pentru cresterea animalelor mici din Brasov, care a luat-o in studiu si care, in anul 1928, la expozitia societatii, a prezentat 33 de exemplare corespunzatoare standardului. Conform datelor MAPDR, in 2008 existau 924 de exemplare din aceasta rasa in Romania. ,,Noi avem nucleul cu cel mai bun standard din Europa si avem peste 1.400 de exemplare din aceasta rasa’’, a declarat presedintele Crescatorilor de Pasari din Rasa Gat Golas de Transilvania - Hobby – GGT din Ghimbav, Ilie Nicolae Niculescu.
Rasa este considerata foarte importanta ca rezerva de gene, fiind cuprinsa in programele de conservare si utilizare a resurselor genetice. "Noi facem o selectie la sange pentru a consolida rasa. Subventie am primit in 2008, 25 lei pe pasare pe an, e mai bine decat nimic’’, a spus Ioan Ta