SAU TRANDAFIRI ÎN MAI MULTE IPOSTAZE. Palatul Mogoşoaia este un obiectiv cunoscut, din punct de vedere turistic, istoric, didactic. Are avantajul că este foarte aproape de Bucureşti, are un stil distinctiv, amplasament avantajos cu ieşire spre lac, căi de acces.
Din păcate, nu s-ar putea spune că a fost supus temeinic unor lucrări de restaurare, deşi în urmă cu câţiva ani se tot vorbea despre acest lucru. Chiar şi aşa, e plăcut să vizitezi complexul dacă eşti pasionat de grădini şi în special de trandafiri.
UN PAS ÎN TRECUT...
De cum păşeşti în curtea palatului îţi dai seama că prezentul rămâne în urmă, că eşti mai aproape de momentele istorice cheie pentru noi şi că nu priveşti doar o clădire, frumoasă ce-i drept, ci o felie de istorie. Aleea pietruită, zidurile originale, arcadele şi porţile te trimit înapoi în timp şi devii receptiv la poveşti.
Printre tufele de trandafir parfumate suav, un glas susură povestea locului. Nu, nu este un ghid, este doar un pasionat de istorie care se foloseşte de prilej. Şi bine face! Pentru că există riscul ca frumosul complex să devină loc pentru... grătare de sfârşit de săptămână.
ROZĂRIILE
Pe partea dreaptă a aleii care porneşte de la şosea până la poarta principală a complexului s-a amenajat un rozariu în stil clasic. Predominanţi sunt trandafirii roşii şi roz, înconjuraţi de garduri vii din buxus. Tufele sunt bine îngrijite, sănătoase şi relativ spaţiate. Terenul pe care s-au plantat trandafirii este fragmentat de alei pietruite, buxus şi mici conifere pline de efect. În centrul rozariului se află o statuie, pentru păstrarea echilibrului, dar şi pentru marcarea ideii de monument istoric. Văzut din turnul porţii, rozariul este o mică minune. Şi-ar fi atins potenţialul dacă s-ar fi folosit mai multe varietăţi de trandafiri pe respectiva suprafaţă. Dar chiar şi aşa este