Sa presupunem ca duminica aveti musafiri si vreti sa le oferiti o masa cu feluri mai putin cunoscute. Retetele pe care le-am selectat si pe care vi le propunem, sunt delicioase si nu fac gaura in buzunar
APERITIV
Placinta cu spanac
Ingrediente (pentru 16 bucati): 2 cepe, 1 catel de usturoi, 1 lingura de untdelemn, 500 g spanac, 200 g branza telemea, 3 oua, 50 ml smantana, nucsoara rasa, sare, piper, 2 pachete de foi de placinta (a 300 g fiecare), grasime pentru forma, 1 galbenus, 2 linguri de lapte.
Mod de preparare: * Se curata ceapa si usturoiul, se toaca, se calesc in untdelemn. * Spanacul dat in cateva clocote, racit si tocat se pune si el in tigaie, impreuna cu 100 ml de apa, lasandu-l sa mijoceasca vreme de 5 minute. * Se taie telemeaua in cubulete. Se amesteca omogen cu spanacul, ouale, smantana si condimentele. * Pe o tava unsa cu grasime se aseaza 5 foi de placinta, impaturite in doua. Se intinde uniform amestecul de spanac in mijlocul foilor, apoi marginile lor se apasa cu degetul ca sa se lipeasca. Se fac doua gauri in acoperis. * Se amesteca galbenusul de ou cu laptele si se unge placinta. Se coace in cuptorul gata incins, 30 de minute, la treapta 3.
PESTE
Peste in crusta de nuci
Ingrediente (pentru 6 persoane): 750 g fileuri dezosate de peste alb (cod, salau), sucul de la o lamaie, sare, piper, 800 g cartofi, 2 fire de praz, 300 g morcovi, grasime pentru forma, 1 1/2 pahar de smantana (200 g), nucsoara rasa, 75 g pesmet, 60 g nuci sau alune macinate, 50 g unt.
Mod de preparare: * Se clatesc fileurile de peste, se zvanta in hartie absorbanta sau intr-un servet curat, se impart in 6 bucati. Se sareaza, se pipereaza, se stropesc cu suc de lamaie pe ambele parti. * Se curata cartofii, se taie felii. Se curata prazul, se spala, se taie inele. Se curata morcovii, se spala, se